Kriteriene for hvilke matvarer som kan få Nøkkelhullet er fastsatt av norske, svenske og danske mat- og helsemyndigheter i fellesskap. I Norge har Helsedirektoratet og Mattilsynet ansvar for merkeordningen. En felles nordisk merkeordning er en fordel for både forbrukere, industri og handel.Nøkkelhullet stiller krav til minimumsinnhold av kostfiber og maksimumsinnhold av fett, salt og sukker innenfor 25 matvaregrupper. For noen matvaregrupper er det i tillegg krav til minimumsinnhold av fullkorn, frukt eller grønnsaker. Kravet til salt oppgis som natrium (mengde natrium = mengde salt dividert med 2,5).

Matvarer som skal nøkkelhullsmerkes, må være ferdigpakket, med unntak av fersk fisk, frukt og grønnsaker.

les mere om nøkkelhullet på www.nokkelhullsmerket.no

Brød og kornvarer:

Nøkkelhullet stiller både krav til minimumsinnhold av kostfiber og sammalt mel (fullkorn) og krav til maksimumsinnhold av fett, salt og sukker. Nøkkelhullsmerket brød skal inneholde minst 25 prosent fullkorn og knekkebrød minst 50 prosent fullkorn.

Eksempler på brød og kornvarer som kan få Nøkkelhullet er:

  • Brød, rundstykker og knekkebrød med mindre fett (høyst 7 g per 100 g), sukker (høyst 5 g per 100 g) og natrium (høyst 0,5 g per 100 g) og mer kostfiber og fullkorn
  • Rugmel, kli og havregryn med mer kostfiber (minst 6 g per 100 g)

 

Kornvarer er en viktig kilde til energi, vitamin B1 (tiamin) og jern. Jo grovere brødet er, desto rikere er det på kostfiber, mineraler og vitaminer. Samtidig bidrar de med lite fett i kosten.  

Sammalt mel er malt av hele kornet. Både fint og grovt sammalt mel har samme innhold av næringsstoffer. Å spise grove kornvarer med mye sammalt mel kan minske risikoen for hjertesykdom og diabetes, bidra til å opprettholde vektbalansen og motvirker forstoppelse.